Nationale Frikandellendag 2021: een ode aan de meest populaire snack van Nederland!
Jawel, het bestaat echt: Nationale Frikandellendag. Het is de meest verkochte snack in Nederland dus eerlijk is eerlijk; dan heb je ook wel een eigen dag verdiend!
Waar komt dat ding vandaan?
Deze heerlijke vleesstaaf is in 1954 in Dordrecht ontstaan nadat de slagersknecht Gerrit de Vries (kan het nog Nederlandser?) geen gehaktballen meer mocht verkopen door een wetswijziging. Gerrit was niet voor één gat te vangen en verbouwde zijn populaire gehaktbal tot een worst-achtige vorm en de rest is geschiedenis. Jaarlijks worden er zo'n 600 miljoen van verkocht in supermarkten en cafetaria's, dus gemiddeld werkt een Nederlander 35 exemplaren per jaar naar binnen. Da's voor Massie een matige weekscore, maar daar hebben we het verder maar niet over.
Dat gemiddelde rammen we vandaag eens flink omhoog want na deze ode aan de lekkerste snack everooit, eet jij vanavond gewoon een delletje speciaal (MET CURRY).
De ingrediënten
Er gaan een hoop complottheorieën rond over de frikandel en dan voornamelijk over de ingrediënten. Zo zou deze voornamelijk van slachtafval (waaronder koeienuiers en ogen) zijn gemaakt. Klopt natuurlijk niets van, want deze traktatie bestaat voornamelijk uit separatorvlees. In Jip en Janneketaal is dat het achterblijfsel op de botten na het slachten en lossnijden van het vlees.
In een frikandel vind je kip (40%), varken (25%) en sommige producenten drukken er ook nog een klein beetje paard in. De rest van de ingrediënten zijn water, kruiden, uien, paneermeel, bindmiddel en smaakversterkers. Jummie!
Je kunt zo'n heerlijke vleesstaaf overigens ook gemakkelijk zelf maken, let maar eens op.
Hoe dan?!
Weet je niet hoe je zo'n ding eet? Wees gerust, want we hebben gelukkig een duidelijke handleiding gevonden.
Tot slot
Oftewel: laat je vandaag eens lekker gaan en laat een paar van die bruine jongens in het vet glijden. Want eet je ze nou puur, met mayonaise of speciaal: frikandellen lusten we allemaal!