Discussietijd: is 1,5 meter afstand wel noodzakelijk tegen het coronavirus?
We worden er elke dag mee doodgegooid: de maatregelen rondom het coronavirus. De belangrijkste en meest besproken is toch wel de anderhalve meter afstand die we van iedereen moeten houden. Echter zijn er ook mensen die het nut daarvan betwijfelen.
De impact van die afstand is groot. Festivals en andere evenementen gaan niet door, kroegen gaan wel weer open maar ook daar moet de afstand kunnen worden gewaarborgd, thuiswerken is voor een hoop mensen normaal geworden en de maatregelen geven een hoop mensen een gevoel van onrust als ze bijvoorbeeld naar de supermarkt gaan. Tel daarbij op de economische schade die voor sommige bedrijven niet te overzien is.
Nu zijn wij geen 'aluhoedjes' en begrijpen wij ook wel dat het voor het RIVM en andersoortige onderzoekers ook af en toe een beetje giswerk is, met in het achterhoofd 'better safe than sorry'. Toch gaan we vandaag even advocaat van de duivel spelen, want actiegroep SmartExit komt met de prangende vraag: is die anderhalve meter echt noodzakelijk?
Spoiler alert: hun antwoord is nee en zij willen dan ook zo snel mogelijk een 'smart exit' uit de lockdown. Laten we eens naar hun beweegredenen kijken.
Daarbij komen zij met een flink aantal redenen waarom zij uit de lockdown, oftewel een smart exit willen:
Sterftekans in Nederland veel kleiner dan vaak wordt geschetst
In Nederland is de sterftekans bij besmetting ongeveer 0,5%
Sterftekans voor mensen onder de 60 jaar is zeer klein
Besmette personen onder de 60 jaar lopen een zeer klein risico om te overlijden
Aandachtspunten voor risicogroepen
Omdat we steeds meer onderzoeksmateriaal tot onze beschikking krijgen wereldwijd, kan ook steeds beter worden ingeschat welk deel van de bevolking dat wordt besmet komt te overlijden.
Superspreading events zijn de grote boosdoener bij de verspreiding van het virus
Vanaf het eerste moment was duidelijk dat het nieuwe virus snel om zich heen greep. Per vijf dagen was er sprake van meer dan een verdubbeling van het aantal besmettingen.
Slechts 35% van de partners wordt ook besmet!
Voor velen zal het uitermate verrassend zijn om te vernemen dat huisgenoten van een besmet persoon helemaal niet zo‘n grote kans hebben om geïnfecteerd te worden.
Aerosols cruciaal voor verspreiding
We wisten al dat superspreading events een belangrijke rol spelen bij het verspreiden van het virus. De nieuwste studies wijzen uit dat dit ook geldt voor microdruppels (aerosols) in binnenruimtes.
In de buitenlucht is de kans op besmetting heel klein
Steeds vaker blijkt dat de kans om buiten besmet te raken klein tot zeer klein is. Uit onderzoeken onder besmette personen in China, Japan en Duitsland komen heel weinig gevallen naar voren.
Geen goede ventilatie? Draag een mondkapje
De kans op besmetting bestaat als je lang in een ruimte bent (thuis of elders zonder goede ventilatie) met mensen die je niet vrijwel dagelijks ziet.
Mondbescherming waar het nut heeft
De belangrijkste functie van mondbescherming door burgers is het verkleinen van de kans op overdracht door personen die onbewust besmet zijn.
Kinderen lopen én vormen duidelijk minder risico
Kinderen worden minder snel besmet, hebben minder klachten en steken minder snel een ander aan.
Verkeerd ingestelde HVAC-systemen kunnen het virus verspreiden
Zorg dat HVAC-systemen (Heating, Ventilation, AirConditioning) op de juiste manier zijn ingesteld!
Verschillende regio’s, verschillende maatregelen
Nederland kent per regio grote verschillen in besmettingsgraad. In het noorden tonen sommige gemeentes op dit moment percentages onder de 2%, terwijl deze in het zuiden boven de 50% uitkomen.
Tref voorzieningen voor openbare toiletten
Uit onderzoek, zowel bij de SARS epidemie in 2003 als nu bij COVID-19 blijkt dat een openbaar toilet kan bijdragen tot de verspreiding van het virus.
Risico op tweede golf is klein
De kans dat zoiets voor oktober/november gebeurt is nihil. En als de autoriteiten de komende maanden écht gaan begrijpen op welke manier het virus zich verspreidt en waar de risico’s en mogelijkheden liggen, zal de piek ook na november niet meer ontstaan.
De risico’s wanneer je reeds besmet bent geweest
Naarmate het virus langer rondwaart worden meer mensen besmet. Kijkend naar de onderzoeken ontstaat het beeld dat mensen die al besmet zijn geweest niet nog eens besmet kunnen worden.
Test, test, test!
Met deze slogan refereert de WHO aan een manier om vast te stellen of personen zijn besmet met het COVID-19-virus. Testen is zeker belangrijk om de verspreiding onder controle te krijgen, maar bij een smart exit hoort ook een andere belangrijke vorm van toetsing: bekijken wat wel en niet risico’s oplevert ten aanzien van de verspreiding.
Economische schade en verlies van werkgelegenheid
Hoe groot de economische schade zal zijn van deze crisis is nog niet in te schatten. Niet alleen zal er grote schade zijn door de lockdowns die in heel veel landen heeft plaatsgevonden, maar in diverse bedrijfstakken zal ook de komende jaren de omzet bij lange na niet terugkomen. (Bron en meer info: smartexit.nu)
Wat vinden we hiervan? Is dit reden genoeg om het RIVM in twijfel te trekken, of zijn dit een hoop gekkies die geen idee hebben waar ze over praten?