
Politie verrast pro-Palestijnse activist met 'intimiderend' huisbezoek: "Waarom demonstreert u?"
Amnesty International noemt het politiebezoek 'onacceptabel'
Een pro-Palestijnse demonstrant kreeg onverwacht de politie aan haar voordeur. Twee agenten kwamen langs en vroegen haar naar haar aanwezigheid bij demonstraties, zoals te zien is in een video die op sociale media circuleert. De politie erkent de beelden en biedt haar excuses aan.
Huisbezoek met een nare nasmaak
In de video, gedeeld door Links in het Nieuws, stelt een agent zich voor als de wijkagent en vraagt of hij even naar binnen mag komen. De vrouw weigert vriendelijk, waarna de agent haar meteen confronteert met haar deelname aan verschillende demonstraties. "Hoe sta je er nu in? Ga je nog naar andere demonstraties?", informeert hij. De vrouw filmt alles en weigert te antwoorden.
Bekijk de beelden hieronder:

Privacy en protestrecht in gevaar
Amnesty International is bezorgd over de gerichte monitoring van demonstranten door de politie. Onderzoeken van Investico, De Groene Amsterdammer en Trouw tonen aan dat de politie persoonsgegevens van demonstranten verzamelt, waaronder adressen.
Amnesty-onderzoeker Vera Prins is duidelijk: onaangekondigde huisbezoeken ondermijnen het recht om te demonstreren. "Dit soort intimidatie werkt afschrikwekkend en kan mensen ervan weerhouden hun mening te uiten," zegt Prins. "Demonstreren is een recht, geen gunst."
Op sociale media reageren mensen met verontwaardiging. Ze uiten hun zorgen over schending van privacy en spreken van een ‘politiestaat’. "Ze hebben toegang gekregen tot privégegevens, dat mag niet zomaar," schrijft iemand. Een ander noemt het 'walgelijke intimidatie'.
Politie erkent fout
De politie biedt haar excuses aan voor het incident. "De manier waarop het gesprek gevoerd is, is niet wat we willen. Onze excuses daarvoor," zegt een woordvoerder. De politie benadrukt dat demonstratierecht beschermd moet worden en dat deelname aan een protest geen reden is voor huisbezoeken. "De vragen die gesteld werden, hadden niet gesteld mogen worden."
Toch verdedigt de politie huisbezoeken in sommige gevallen. "Het gedrag van mensen kan aanleiding zijn voor een gesprek, bijvoorbeeld om zorgen te uiten," aldus de woordvoerder.
Amnesty noemt dit onacceptabel. "Zorgen over een bepaalde mening mogen nooit de aanleiding zijn voor politiebezoek. Dit draagt bij aan de criminalisering van demonstraties," zegt Prins. "De taak van de politie is om protesten te faciliteren, niet om ze te onderdrukken."