Lale Gül in strijd met hoofddoekfanaat Frans Timmermans: 'Is vrouwenonderdrukking'
De schrijfster spreekt zich fel uit over het dragen van de hoofddoek
Zondag schoof romanschrijfster en ex-moslima Lale Gül aan bij WNL op NPO 1, om daar te praten over haar bestsellers Ik wil Leven en Ik Ben Vrij. Frans Timmermans was ook van de partij. Gezellig! Hij kwam babbelen over de actuele politiek, en om afkeurende blikken te werpen op Gül, die zijn geliefde hoofddoek met de grond gelijk maakte.
Frans zegt 'ja' tegen hoofddoek
Waar Frans Timmermans niet vies is van een gesluierd straatbeeld, ziet Lale de hoofddoek als een symbool van vrouwenonderdrukking. Zijzelf groeide op in een streng religieus gezin en werd door haar ouders opgelegd om de hoofddoek te dragen.
Later wrikte zij zich los van haar familie en hun overtuigingen. Middels het schrijven van boeken verwerkte ze haar frustratie over haar jeugd en uitte ze scherpe kritiek op de moslimgemeenschap. Deze boeken zijn in maar liefst vijf verschillende talen uitgebracht.
Dat Frans het dragen van de hoofddoek aanmoedigt, blijkt uit zijn standpunt in het debat over religieuze symbolen bij de politie. Timmermans kwam met het argument dat Nederlands steeds meer islamiseert, en dat de politie een afspiegeling moet zijn van de samenleving. Hij pleitte daarom voor het toestaan van hoofddoeken bij agentes.
Lale Gül biedt weerstand
In de live uitzending van WNL liet Lale zondagochtend haar mening gelden over het hoofddeksel. Frans kon enkel zwijgzaam toekijken, maar zijn blik sprak boekdelen: