Cobra's onder vuur: Minister van Weel zoekt oplossing voor vuurwerkaanslagen
Auteur
Door Arifje
op 04/12/2024

Cobra's onder vuur: Minister van Weel zoekt oplossing voor vuurwerkaanslagen


Zwaar vuurwerk mogelijk gelijk aan wapens

Minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) zet zich in om een einde te maken aan de toenemende explosies veroorzaakt door vuurwerk in Nederland. Met een schrikbarend aantal van 768 incidenten dit jaar, wordt er strengere actie ondernomen om de veiligheid in wijken te waarborgen.

Van Weel heeft aangekondigd dat hij het bezit van zware vuurwerk zoals Cobra's wil laten vallen onder de Wet Wapens en Munitie, wat mogelijk al in 2025 van kracht wordt. Dit zou zwaardere straffen voor overtreders mogelijk maken, in een poging om de situatie te beteugelen. "We hebben het nog steeds over vuurwerk, of dat iets ongevaarlijks is. In werkelijkheid praten we over explosieven met de kracht van handgranaten. Dat moet stoppen", aldus de minister. Het initiatief omvat samenwerking met burgemeesters, woningbouwcorporaties, ondernemers, politie, en het Openbaar Ministerie.

Explosieve stijging

De stroom aanslagen met vuurwerkbommen en granaten is de afgelopen jaren vervijfvoudigd, meldt Van Weel. Nederland voert de lijst aan binnen Europa als het gaat om deze soort aanslagen. Als voorzitter van het nieuwe samenwerkingsverband, het Offensief Tegen Explosies, werkt hij samen met de Rotterdamse burgemeester Carola Schouten aan concrete oplossingen.

Wat is een Cobra?

Een Cobra is een zwaar stuk knalvuurwerk dat vaak wordt gezien als de koning onder het illegale vuurwerk. Het is bekend om zijn extreme kracht en harde knal, waardoor het geliefd is bij vuurwerkliefhebbers, maar tegelijkertijd ook berucht bij hulpdiensten. Er bestaan verschillende soorten Cobra’s, zoals de Cobra 6, Cobra 8 en Cobra 12, waarbij het getal vaak de explosieve kracht aangeeft. Hoe hoger het getal, hoe krachtiger en gevaarlijker de knal. 

Daarnaast zijn er replica’s en aangepaste versies, zoals de P1 of P3, die vaak nog gevaarlijker zijn door onbekende chemische samenstellingen. Dit maakt het niet alleen levensgevaarlijk om af te steken, maar ook om te vervoeren of op te slaan. De risico’s zijn enorm: van ernstig letsel zoals geamputeerde vingers en gehoorschade tot schade aan gebouwen en voertuigen. 

/ / Trending vandaag


Meer over
Delen

/ / Reacties