Wintertijd: Dit is de reden waarom je slaapritme twee keer per jaar aan gort gaat Random
Auteur
Door massie
op 25/10

Wintertijd: Dit is de reden waarom je slaapritme twee keer per jaar aan gort gaat


Afschaffing zou tot een betere nachtrust en algehele gezondheid leiden

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2024 kunnen we allemaal een uur langer slapen omdat de klok weer een uur achteruit gaat. Ja, het is weer (bijna) wintertijd. Maar goed, hoe lang draaien we die krengen eigenlijk al heen en weer en waarom eigenlijk?

Het nobele idee van het verzetten van de klok was ooit bedoeld om daglicht effectiever te benutten en energie te besparen, maar de laatste jaren groeit de kritiek op de bijwerkingen ervan. Slaapexperts doen nu zelfs een vriendelijk doch dringend verzoek tot afschaffing van de twee jaarlijkse klokwisselingen omdat dit tot een betere nachtrust en algehele gezondheid zou leiden.

Peter Heerschop legt het nog één keer uit

Dankzij de Duitsers

De zomertijd, een concept dat op 30 april 1916 in een vergeefse poging om stroom te besparen tijdens de Eerste Wereldoorlog werd geboren, maakte na de Tweede Wereldoorlog plaats voor de normale tijd. Tot de oliecrisis toesloeg en men weer energie wilde besparen. 

Van 1974 tot en met 1981 hadden vrijwel alle Europese landen de zomertijd in ere hersteld, met diezelfde oude belofte: minder brandende lampen, minder stroomgebruik. Nu weten we natuurlijk allemaal dat de impact destijds al twijfelachtig was, maar nu bijna alles LED-verlichting is, kan het volgens critici ook de andere kant op gaan werken; de verwarming moet nu langer branden op een koude ochtend en de airco moet harder blazen in de warme avonduren.

Hoogste tijd om voor eens altijd dat moeilijke gedoe af te schaffen zou je denken, maar voor welke tijd zou jij dan kiezen? 🧐👇

/ / Poll

/ / Anderen bekeken ook


Meer over
Delen

/ / Reacties

/ / Gerelateerd

/ / Meer Nieuws

/ / Populair