Fatbike vs. Gilera Citta: Oude gewoontes in een nieuw jasje of toch iets heel anders? Random
Auteur
Door Arifje
op 12/11/2024

Fatbike vs. Gilera Citta: Oude gewoontes in een nieuw jasje of toch iets heel anders?


Met meerdere mensen achterop en met 40km/uur door de straat

De fatbike, we raken er niet over uitgepraat. Hij is de laatste tijd vaak negatief in het nieuws en lijkt steeds meer weerstand op te roepen bij het grote publiek. De toenemende ongelukken, vooral onder jonge gebruikers, de overlast in het verkeer en het opvoeren van deze e-bikes zorgen voor groeiende zorgen. 

Maar is deze afkeer wel terecht, of zijn we gewoon veel te woke geworden met z'n allen? Zoals wel vaker keren dingen uit het verleden soms weer terug, maar dan in vernieuwde vorm. In de jaren 90 hadden we namelijk de Gilera Citta: een voertuig wat veel weg heeft van de fatbike qua looks, maar dat niet voor al die ophef en frustratie zorgde destijds. Sterker nog, het was juist stoer om op zo'n ding rond te rijden, vooral onder jongeren, en veel millennials (of ouder!) hebben mooie herinneringen aan deze tijd. De samenleving reageert echter anders op de huidige voertuigen.

Blast from the Past: De Gilera Citta

De iconische Gilera Citta was in de jaren '90 razend populair onder jongeren. Met zijn kenmerkende design en 49cc-motor zag je ze overal rijden. Destijds gold er geen helmplicht (oranje plaatje for the win), wat het gebruik toegankelijker maakte voor jongeren, en dankzij de uitvoering met het lange zadel kon je er, net als op de fatbike, met 2 mensen makkelijk op zitten.

De fatbike

In 2024 zien we een nieuwe trend: de fatbike. Een elektrische fiets met dikke banden die je hierdoor vaak al van veraf hoort aankomen. Hij lijkt in veel opzichten op zijn voorganger uit de jaren '90. Beide voertuigen zijn compact, wendbaar en populair onder jongeren.

Opvoeren

Het opvoeren van tweewielers is geen nieuw fenomeen. Bij de Gilera Citta was het gebruikelijk om de carburateur aan te passen met een grotere sproeier, de uitlaat te modificeren voor betere doorstroming, of zelfs de cilinder te vervangen voor meer vermogen. Sommige eigenaren gingen zo ver dat ze de snelheidsbegrenzer verwijderden. Deze praktijken zorgden voor een aanzienlijke toename in snelheid en prestaties.

Bij moderne fatbikes zien we vergelijkbare technieken, zij het in een digitaal jasje. Softwaremanipulatie van de fietscomputer om de snelheidslimiet te verhogen is een populaire methode. Daarnaast worden vaak gashendels toegevoegd voor acceleratie zonder trappen, krachtigere motoren geïnstalleerd, en batterij-upgrades doorgevoerd voor meer vermogen en bereik. Hoewel de methoden verschillen, blijft de motivatie hetzelfde: meer snelheid en betere prestaties, vaak ten koste van veiligheid en legaliteit.

De negatieve aandacht

De negatieve aandacht voor fatbikes komt voort uit verschillende factoren:

  1. Jonge bestuurders: Veel fatbikes worden bestuurd door kinderen jonger dan 16 jaar die het verschil soms niet eens snappen tussen links en rechts
  2. Opgevoerde exemplaren: Uit controles in Amsterdam bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde fatbikes was opgevoerd
  3. Toename in ongelukken: Er is een stijgende trend in ongelukken met fatbikes, vooral onder jonge gebruikers
  4. Asociaal rijgedrag: Kinderen met onderontwikkelde breinen houden zich vaak niet aan simpele verkeersregels

Dit laatste punt werd onlangs bevestigd toen twee jonge gastjes over de vluchtstrook raceten langs de snelweg in Rotterdam.

Veiligheid en regelgeving

Terwijl de Gilera Citta een minimumleeftijd van 16 jaar en een rijbewijs vereiste, gelden voor fatbikes momenteel minder strikte regels. Dit verschil in regelgeving draagt bij aan de huidige zorgen:

  • Gilera Citta: Maximumsnelheid van 45 km/u, minimumleeftijd 16 jaar, rijbewijs verplicht.
  • Fatbike: Officiële maximumsnelheid van 25 km/u, geen leeftijdsgrens, geen rijbewijs nodig.

Toekomstige maatregelen

Om de veiligheid te verbeteren, overweegt de overheid strengere regelgeving voor fatbikes, waaronder:

  1. Minimumleeftijd van 14 jaar.
  2. Helmplicht voor bestuurders en passagiers.
  3. Strengere controles op opgevoerde exemplaren.

/ / Poll

/ / Anderen bekeken ook


Meer over
Delen

/ / Reacties