Hoe oud was jij toen je ontdekte dat ze niet "I'm blue da ba dee da ba di" zingen? Virals
Auteur
26/10

Hoe oud was jij toen je ontdekte dat ze niet "I'm blue da ba dee da ba di" zingen?


Je hoort alleen het woord dat je leest

Iedereen heeft wel eens dat moment waarop je ontdekt dat de songtekst die je al jaren meezingt, helemaal niet is wat je dacht. Voor veel mensen was het nummer "Blue (Da Ba Dee)" van Eiffel 65 een onvergetelijke hit, maar de "echte" woorden blijken misschien wel heel anders te zijn.

"If I was green I would die"

De laatste tijd worden er veel video's op social media gedeeld waarin mensen 25 jaar nadat het nummer werd uitgebracht ineens tot de ontdekking komen dat ze niet "I'm blue da ba dee da ba di" maar "if I was green I would die" zingen. In 2009 werd er al een speciale Facebook-pagina voor opgericht, maar dankzij nieuwe social media-platformen ontdekken steeds meer mensen dit fenomeen.

De "grap" van dit verhaal is dat ze (uiteraard) niet zingen wat je denkt te horen, maar dat je hersenen je dit dankzij het McGurk-effect wel doen laten geloven. 

TT/larauijtendaal

Het McGurk-effect

Het McGurk-effect is een fenomeen waarbij ons brein de informatie van onze ogen en oren combineert bij het begrijpen van spraak. Wanneer wat we zien (de mondbewegingen) niet overeenkomt met wat we horen (de geluiden), kan ons brein een nieuwe, onverwachte waarneming creëren. Bijvoorbeeld, als je iemand "ba-ba" hoort zeggen terwijl je de mond "ga-ga" ziet bewegen, kun je denken dat je "da-da" hoort. Dit effect toont aan hoe belangrijk de samenwerking tussen verschillende zintuigen is voor het begrijpen van spraak, vooral in lawaaierige omgevingen.

Dit soort voorbeelden zijn afgelopen jaren wel vaker voorgekomen. De bekendste is ongetwijfeld de "green needle" of "brainstorm"-variant uit 2018.

/ / Nog meer interessants

Meer over
Delen

/ / Reacties