Musk knutselt door en onthult futuristische, zelfrijdende taxi Cybercab en retro-bus Robovan Automotive
Auteur
11/10

Musk knutselt door en onthult futuristische, zelfrijdende taxi Cybercab en retro-bus Robovan


Futuristisch én retro tegelijk met plek voor 20 mensen

Tesla heeft tijdens het We, Robot-evenement meerdere nieuwe voertuigen onthuld, waaronder de autonome robottaxi Cybercab en de conceptwagen Robovan. 

Tijdens het evenement in Californië liet Musk zich rondrijden in een Cybercab. Dit elektrische voertuig, dat ook bekend staat als de Robotaxi, is volledig ontworpen voor autonoom rijden en heeft geen stuur of pedalen. Er is ruimte voor twee personen en het voertuig is uitgerust met draadloze oplaadmogelijkheden voor smartphones. In het midden van de cabine bevindt zich het kenmerkende Tesla-scherm. 

Volgens Musk kan de productie van de Cybercab in 2026 of 2027 beginnen. Op dit moment mogen dergelijke voertuigen op weinig plekken ter wereld zelfstandig rijden. Tesla wil autonoom rijden met de Model 3 en Model Y volgend jaar introduceren in Texas en Californië. Concurrent Waymo biedt al robottaxiservices aan in enkele steden in die staten. 

Robovan

Ook werd de Robovan gepresenteerd: een zelfrijdende passagiersbus met een retro-futuristisch ontwerp, die plaats biedt aan twintig (!) personen. Er zijn weinig details bekend over dit conceptvoertuig, maar dat het een leuke partybus kan worden lijkt wel zeker. Met de langverwachte zelfrijdende taxi's, de Cybercab met vleugeldeuren en de Robovan voor grotere groepen, gaan zijn plannen verder. 

Tijdens het evenement merkte Musk op dat de Cybercab, die is ontworpen zonder stuur en pedalen, de overgang maakt van zelfrijdend met toezicht naar zelfrijdend zonder toezicht. Dit maakt het mogelijk voor passagiers om onderweg te slapen. Hij verklaarde dat de Cybercab veel veiliger is dan een reguliere auto, "tien tot twintig keer veiliger". Dit systeem kan levens redden en verwondingen verminderen. Dat moeten we dan maar even aannemen voor nu.

Video: conceptwagen

We, Robot: het hele event

/ / Vandaag ook veel bekeken

Meer over
Delen

/ / Reacties

/ / Gerelateerd

/ / NieuwNieuws

/ / Populair