Cringe: Dirk-Jan van "Waar doen ze het van" breekt heup, weigert operatie en vertrouwt op zelfheling TV
Auteur
11:00

Cringe: Dirk-Jan van "Waar doen ze het van" breekt heup, weigert operatie en vertrouwt op zelfheling


Hij vond het een "mooie ervaring" door alle intense pijn

In het EO-programma Waar doen ze het van? volgen ze dit seizoen een aantal gezinnen en hun financiële situatie, waaronder het spirituele (lees: zweverige) stel Chantal en Dirk-Jan. Hun missie: binnen zes maanden hun maandelijkse inkomsten van €5.000 naar €10.000 opkrikken en ondertussen uit de schulden komen. Ze organiseren retraites en workshops in hun spirituele centrum en vragen vrijwilligers om hen te helpen met klusjes. Oh, en die vrijwilligers moeten daar ook nog eens €11 per dag voor betalen, want voor niets gaat de zon alleen op!

Gebroken heup: "Een hele mooie ervaring"

Met deze levensstijl zijn donaties en gratis spullen van Marktplaats natuurlijk van harte welkom. Zo vonden ze een gratis huisje, maar tijdens het opbouwen brak Dirk-Jan zijn heup. Hij weigerde echter een operatie en veel mensen verbaasden zich over de reden.

Voor mij was het een hele mooie ervaring. Omdat ik zo intens pijn heb gevoeld en tegelijkertijd voel ik me zo gelukkig, zo blij, zo los van die pijn. Dat ik me wel voelde. Dat ik in het ziekenhuis kwam en ik hoefde helemaal geen pijnstillers of wat dan ook. Ze wilden me opereren dus ik had een infuus ook in me. En toen heb ik ook gezegd van ik zie mijzelf niet geopereerd worden. Ik vertrouw ook dat het vanzelf gaat helen. En ik zeg ik loop hier weg uit het ziekenhuis en ik doe gewoon alsof ik geopereerd ben.

Over Dirk-Jan en Chantal

 Dirk-Jan (30) en Chantal (38) leerden elkaar kennen tijdens een dansavond enkele jaren geleden. Hun gezamenlijke passie voor bewustzijn en persoonlijke groei leidde tot het oprichten van hun spirituele centrum. Daar organiseren ze workshops en retraites, waarbij ze hun gasten proberen te inspireren om oude pijn los te laten en vrijer te leven. 

Kritiek: "hypocriet stel"

Dirk-Jan en Chantal stuiten op veel kritiek en worden door veel kijkers als hypocriet bestempeld. Ze hebben de boerderij gefinancierd met €750.000 aan leningen, een bedrag dat opvalt omdat ze flink op leningen leunen. Daarnaast hebben ze een groep vrijwilligers die hen helpen met dagelijkse taken, zoals koken en schoonmaken, maar deze vrijwilligers betalen €11 per dag voor hun verblijf, wat veel mensen als uitbuiting beschouwen.

De kritiek wordt verder versterkt door hun financiële praktijken, die vaak moeilijk te volgen zijn voor kijkers. Hun maandelijkse omzet van €5.000 wordt gepresenteerd als inkomen, terwijl er geen duidelijkheid is over belastingbetalingen en het aflossen van hun schulden. Bovendien ontvangen ze toeslagen van de overheid, wat bij veel kijkers wrang overkomt gezien hun leningen en onduidelijke inkomsten. 

Je zou er spontaan een black out van krijgen

Enkele reacties op X

/ / Uitgelichte artikelen

Meer over
Delen

/ / Reacties