Duizenden ontplofte piepers Hezbollah: bijna 3000 gewonden en 9 doden Nieuws
Auteur
18/09

Duizenden ontplofte piepers Hezbollah: bijna 3000 gewonden en 9 doden


Er zou een explosief materiaal in de piepers zitten

In Libanon zijn gisteren massaal piepers (buzzers of pagers) ontploft die door Hezbollah-strijders werden gebruikt. Deze piepers werden mogelijk door Israël gesaboteerd, wat leidde tot heftige explosies. Bij het incident kwamen negen mensen om het leven, waaronder een jong meisje, en raakten bijna 3000 mensen gewond. Het zou een van de ernstigste incidenten zijn sinds de start van de oorlog tussen Hamas en Israël.

De piepers worden door Hezbollah gebruikt voor communicatie, omdat smartphones als kwetsbaar voor spionage worden gezien. Hoewel Israël niet officieel heeft toegegeven achter de aanval te zitten, wijzen verschillende bronnen naar de Israëlische geheime dienst Mossad. 

Videos: piepers ontploffen in een supermarkt

Explosief materiaal

Een pieper kan uit zichzelf niet zo'n explosie veroorzaken, want vaak zitten er simpele AA-batterijen in. Experts vermoeden dan ook dat de batterijen in de piepers mogelijk waren aangepast om explosief materiaal te bevatten, wat de hevigheid van de ontploffingen verklaart.

"De kracht van de explosies maakt voor mij duidelijk dat het niet alleen de batterij was die ontplofte", legde onderzoeker Mikko Hyppönen uit. Hij denkt dat er een kleine hoeveelheid zeer explosief materiaal in de piepers is gestopt voordat deze in Libanon arriveerden. 

Volgens Sky News Ariabie zou het gaan om de stof PETN (Penta-erytritoltetranitraat).

Gat in bureau

De eigenaar van deze pieper had geluk; hij had hem niet bij zich maar het ding lag op een bureau. Het gat laat zien wat voor kracht er achter de explosie zat.

Israël verantwoordelijk

Amerikaanse en Libanese bronnen suggereren dat Israël verantwoordelijk is voor de ontploffingen. Volgens The New York Times zouden explosieven zijn verstopt in een partij piepers uit Taiwan, die al gemanipuleerd waren voordat ze Libanon bereikten. Dit vermoeden wordt ondersteund door verschillende munitie-experts.

Op foto's van persbureau Reuters is te zien dat de piepers de merknaam van het Taiwanese bedrijf Gold Apollo dragen. Oprichter Hsu Ching-Kuang verklaart echter aan Reuters dat zijn bedrijf niet verantwoordelijk is voor de productie van de ontplofte piepers. Volgens Ching-Kuang zijn deze vervaardigd door een Europees bedrijf dat de merknaam Gold Apollo met toestemming gebruikt, maar hij wil niet onthullen om welk bedrijf het gaat.

/ / Veel besproken

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

/ / Reacties