Trump versus de SEC
Auteur
12/09

Trump versus de SEC


Eind juli gaf voormalig president Donald Trump een spraakmakende toespraak tijdens de Bitcoin Conference 2024. Naast enkele ambitieuze beloftes deed hij nog een opvallende uitspraak: als hij opnieuw tot president wordt gekozen, zal hij Gary Gensler, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), direct ontslaan. Trump en zijn aanhangers verwijten Gensler overregulering en het afremmen van innovatie binnen de crypto wereld. Volgens crypto insiders, een gerenommeerd nieuwsplatform rondom crypto, gaat dit dus ook nog wel een staartje krijgen in de toekomst.

Trump en voorzitter van de SEC lijnrecht tegenover elkaar

Gary Gensler, die sinds april 2021 aan het hoofd staat van de SEC, heeft de regels rond cryptocurrencies strenger gemaakt. Volgens hem vallen veel crypto-activa onder de definitie van effecten en moeten ze daarom voldoen aan de Amerikaanse wetgeving. Dit standpunt heeft geleid tot diverse rechtszaken, waaronder de bekende zaak tegen Ripple over XRP. Gensler's harde aanpak stuit op veel weerstand binnen de crypto wereld en bij sommige politici. De 66-jarige Gensler blijft in functie tot de zomer van 2026. Tijdens zijn recente toespraak op de Bitcoin Conference in Nashville, Tennessee, benadrukte Trump dat hij samen met zijn aanhangers streeft naar een meer crypto vriendelijke koers voor de Verenigde Staten om innovatie en economische groei te stimuleren. Daar hoort volgens Trump een andere SEC-voorzitter bij dan Gensler. Nog veel meer crypto nieuws lees je natuurlijk online op de website van crypto insiders.

Genslers cryptobeleid onder toenemende kritiek

De voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder ligt al langere tijd onder vuur. Eerder dit jaar kreeg hij tijdens een live interview op televisie stevige kritiek te verduren. CNBC-presentator Joe Kernan verdedigde toen gepassioneerd de waarde van bitcoin (BTC) tegenover Gensler. Senator Tom Emmer uit Minnesota, net als Trump een uitgesproken tegenstander van Gensler, heeft herhaaldelijk opgeroepen tot meer transparantie en verantwoording van de SEC met betrekking tot hun regulering van de cryptomarkt. Emmer beschuldigde Gensler van falend toezicht, met name na de ineenstorting van cryptoplatforms zoals Terra, Celsius, Voyager en FTX zo'n twee jaar geleden. Volgens Emmer bewijzen deze incidenten dat Gensler’s aanpak ineffectief is geweest.

De crypto markt in de VS

De crypto markt in de Verenigde Staten bevindt zich in een dynamische en complexe fase, gekenmerkt door snelle groei, innovatie, en tegelijkertijd toenemende regelgeving. De Amerikaanse regering en financiële toezichthouders, zoals de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), hebben de laatste jaren strenger toezicht gehouden op de cryptomarkt. De SEC, onder leiding van voorzitter Gary Gensler, beschouwt veel crypto-activa als effecten, wat betekent dat ze onder de federale effectenwetgeving vallen. Dit heeft geleid tot rechtszaken tegen prominente bedrijven zoals Ripple (over XRP), waarbij wordt betwist of bepaalde tokens onder de effecten wet vallen. Daarnaast zijn er bezorgdheden over het gebrek aan duidelijkheid rond regelgeving, wat onzekerheid creëert voor bedrijven en investeerders in de cryptosector.

/ / Veel besproken

Delen

/ / Nieuw

/ / NieuwNieuws

/ / Populair