Ophef en verbazing op social media om hoofddoek van Sifan Hassan tijdens sluitingsceremonie Sport BSR Agency
Auteur
12/08

Ophef en verbazing op social media om hoofddoek van Sifan Hassan tijdens sluitingsceremonie


Ondanks haar prestaties vonden mensen toch weer wat om te zeuren

Gister werden de Olympische Spelen in Parijs officieel afgesloten met de ceremonie. Dit keer geen non-binaire smurfen, maar een relatief normale show. Ook wel eens lekker, zo'n dag zonder ophef. Maar toen was daar Sifan Hassan: ze verscheen met hijab op het olympische toneel om haar gouden medaille te ontvangen. En daar vonden veel mensen natuurlijk weer iets (negatiefs) van.

Ondanks dat ze al al 16 jaar in Nederland woont, een unieke prestatie neerzette door brons te pakken op de 5000 meter, 10.000 meter én goud op de marathon, konden mensen het niet laten om hun onvrede te uiten over haar verschijning in hoofddoek. Eerder was er al gezeik omdat ze niet goed Nederlands zou spreken.

Reacties op social media

De mensen die hun commentaar uitten vonden het vooral on-Nederlands en raar omdat ze normaal gesproken ook geen hoofddoek draagt. Veel vinden het maar "hypocriet gedoe". Iemand anders zei dat deze gouden plak voor Ethiopië is en niet voor Nederland.  

Hieronder enkele reacties. 

Hassan over haar hoofddoek

Hassan sprak in aanloop naar de Spelen met De Telegraaf. Daar kwam ook de hoofddoek ter sprake die ze sinds een aantal jaar regelmatig draagt tijdens haar wedstrijden. Op de vraag of ze snapt dat sommige mensen denken dat je bang moet zijn voor de groei van de islam in Nederland reageert ze lachend.

Zijn ze ook bang voor mij?" Ik ben ook van de Islam. Maar serieus: Iedereen mag toch geloven wat hij of zij wil? Ik snap de mensen niet die bang zijn. Ik heb nooit gezien dat in Nederland moslims naar huizen van mensen gaan en zeggen dat ze moeten geloven zoals wij doen en zich anders moeten kleden.

Ik zal echt niet tegen iemand in een bikini of in een korte jurk zeggen dat ze zich moet omkleden en een hoofddoek moet gaan dragen. Iedereen mag het zelf weten, iedereen heeft zijn eigen smaak.

/ / Nog meer interessants

Meer over
Delen

/ / Reacties