Is de Algerijnse Imane Khelif nou een man, vrouw of transgender? Sport
Auteur
02/08

Is de Algerijnse Imane Khelif nou een man, vrouw of transgender?


Hoe zit het nou precies dan jongens en meisjes

Het houdt de gemoederen flink bezig na de bokswedstrijd op de Olympische Spelen tussen de Angela Carini en Imane Khelif, waarbij Carini na 46 hele seconden al opgaf omdat ze "nog nooit zulke harde klappen had gehad". De oorzaak van het krachtsverschil zou hem zitten in het feit dat Khelif biologisch gezien eigenlijk een man zou zijn. 

Gefaald voor geslachtstest

Khelif werd vlak voor haar wedstrijd om de gouden medaille op het WK in New Delhi in maart 2023 uitgesloten nadat ze niet was geslaagd voor de tests van de internationale boksbond IBA. Dit is natuurlijk voer voor het internet en reden om de conclusie te trekken dat het een man is. Beelden duiken op waarbij de vraag gesteld werd hoe ze in godsnaam een vrouw kon zijn, zoals onderstaande video.

Oude jeugdfoto's 

Ook duiken er veel (naar verluidt) oude jeugdfoto's op, waarop duidelijk te zien zou zijn dat ze altijd al een vrouw is geweest.

Aangeboren ziekte

Volgens Wikipedia zou het in haar geval gaan om een zeldzame aangeboren stoornis (DSD). DSD staat ook voor "Differences (of) Sex Development" of "Disorders of Sex Development." Dit betreft een groep medische aandoeningen waarbij de ontwikkeling van chromosomale, gonadale of anatomische geslachtskenmerken niet standaard mannelijk of vrouwelijk is. 

Deze verschillen kunnen zich manifesteren in variaties in de geslachtschromosomen, geslachtsklieren (zoals eierstokken of testikels) of in de geslachtsorganen zelf. Mensen met DSD kunnen bijvoorbeeld atypische genetische patronen (zoals XXY) of geslachtsorganen hebben die niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn. 

Sportgeneeskundig arts Brian Sutterer legt het uit

/ / Ook interessant

Meer over
Delen

/ / Reacties