UEFA start onderzoek naar Turkse speler Merih Demiral die goal vierde met "extreemrechts gebaar" Sport
Auteur
03/07 13:30

UEFA start onderzoek naar Turkse speler Merih Demiral die goal vierde met "extreemrechts gebaar"


Hij bracht de controversiële wolvengroet

Tijdens de wedstrijd tegen Oostenrijk was gisteravond Merih Demiral de held van Turkije, want hij scoorde maar liefst beide doelpunten voor het Turkse team. Toch is de UEFA intussen een onderzoek naar hem gestart vanwege het brengen van de controversiële wolvengroet die door velen als extreemrechts wordt gezien.

De Turkse wolvengroet, die wordt gekenmerkt door het maken van een wolf-achtig handgebaar, is controversieel omdat deze geassocieerd wordt met de Grijze Wolven, een Turkse ultranationalistische en pan-Turkistische beweging. Deze groep wordt vaak beschouwd als extreemrechts vanwege haar nationalistische, antiwesterse en soms xenofobe ideologieën. In verschillende landen is de beweging verboden, en in landen als Oostenrijk is er ook een verbod op het brengen van deze groet.

Demiral reageerde zelf ook op de controverse

Natuurlijk ben ik heel blij dat ik twee doelpunten heb gemaakt. De manier waarop ik het vierde heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit. Ik zag mensen in het stadion die ook dit gebaar maakten.

Het onderzoek

De UEFA heeft aangekondigd een onderzoek te openen naar Demiral vanwege mogelijk "ongewenste politieke uitingen", iets waar dit toernooi scherp op wordt gelet. Eerder dit toernooi werd de Albanese speler Mirlind Daku voor twee Europese kampioenschapswedstrijden geschorst na het aanzetten van fans tot het scanderen van beledigende leuzen tegen Servië en Noord-Macedonië, via een megafoon na een groepswedstrijd tegen Kroatië. Als Demiral een vergelijkbare sanctie opgelegd krijgt, zal hij de kwartfinale tegen Nederland missen.

Daarnaast zal Turkije tegen Nederland al zonder twee geschorste spelers moeten spelen. Orkun Kökcü en Ismail Yüksek kregen in de wedstrijd tegen Oostenrijk hun tweede gele kaart van het toernooi.

Bekijk de volledige persconferentie hier 👇

Ook interessant

Ook interessant

Meer over
Delen

Reacties

Reacties