Waarom naar muziek luisteren om je stemming te verbeteren?
Auteur
19/03

Waarom naar muziek luisteren om je stemming te verbeteren?


Je herkent het vast wel, voordat je naar een feestje gaat luister je nog even dat lekkere knalnummer. Of raak je opgefokt door een bepaald nummer omdat je ex ook komt? Muziek bepaalt voor een groot deel je gemoedstoestand, maar hoe komt dat? Ben je bij betFIRST een game aan het spelen dan is een leuk achtergrond muziekje altijd aangenaam.

Geregeld kun je stemmen op de beste nummers uit een bepaalde periode. Bij het kiezen van een nummer komen er vast herinneringen op die je keuze beïnvloeden. Van sommige nummers krijg je een glimlach op je gezicht, en voor je het weet zing je het uit volle borst mee. Maar de vraag blijft hoe komt het toch dat muziek zoveel met ons doet.

Muzieknetwerk in je brein

In ons brein zit niet één muziekknobbel maar een heel netwerk aan muziek. Hier worden verbanden gelegd tussen informatie die je al weet en nieuwe informatie. Het vermogen om iets te leren, je emoties en gedrag noemen wordt een cognito netwerk genoemd.

Wanneer je verdrietig bent en je zet een droevig nummer op. Op het moment dat je de muziek op zet weet je associatief geheugen precies het moment dat de tranen over je wangen rollen. Je brein weet precies welk gedrag en welke emoties aangewakkerd worden waardoor je nog verdrietiger wordt.

Verwachtingspatroon van muziek

Er zijn ook andere factoren die meespelen hoe wij op muziek reageren, je verwachtingspatroon. Bijvoorbeeld met de verdrietige muziek, dan weet je associatief geheugen, mede door de verwachting precies wat het met je gevoelens doet.

Luister je naar de radio dan kun je ook overspoeld worden. Hoor je een nieuw nummer wat je prettig vindt klinken, laat het je meebewegen en dansen. Je hersenen gaan actief op zoek naar het ritme, terwijl de zangeres opeens begint te zingen. De toon en de warme stem van de zangeres doet je direct denken aan je oma die nog niet lang overleden is.

Opeens is dat hippe dansnummer niet meer aan de orde, maar is dit veranderd. Je hebt een associatie opgebouwd met een nostalgisch en verdrietig nummer. Of je nu een bekend of nieuw nummer luistert, het netwerk dat wordt bereikt is hetzelfde.

Positieve stoffen

Kunnen er stoffen vrijkomen door muziek die je humeur op een positieve manier beïnvloedt? Door bepaalde muziek kan je brein dopamine afgeven wat je een gelukkig gevoel geeft. Dopamine komt altijd vrij, of je nu een verdrietig of een vrolijk nummer luistert.

Maar hoe werkt dit dan? In je hersenen zorgt dopamine ervoor dat het beloningssysteem wordt geactiveerd. Nare gevoelens worden onderdrukt door een blij gevoel wat aangewakkerd wordt. Ook bij verdrietige muziek wordt dit beloningssysteem gestimuleerd. Zet je dus expres verdrietige muziek op, word je er door de dopamine toch vrolijker van.

Ook endorfine komt vrij

Een ander hormoon wat vrijkomt als je muziek luistert is endorfine. Deze stof werkt pijnverzachtend. Luister je een bepaald nummer dan worden de daarbij behorende emoties opgeroepen. Muziek kun je heel goed gebruiken om bepaalde emoties te verwerken. Natuurlijk is het niet zo eenvoudig als hier wordt beschreven. Het mag ook niet zo zijn dat een bepaald nummer een negatieve associatie krijgt. Kreeg je er voorheen positieve reacties van, is dit effect geheel verdwenen omdat je het alleen nog draait wanneer je je waardeloos voelt.

Zonder de goede begeleiding krijg je dit ook niet voor elkaar. Een nummer opzetten en dan hopen dat je uit de put komt werkt ook niet. Was dit maar zo, dan waren er geen psychiaters meer nodig. Heb je geen psychische problemen maar gewoon een slechte dag, dan kan muziek er zeker voor zorgen dat je dag beter wordt.

/ / Uitgelichte artikelen

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Delen

/ / Nieuw

/ / NieuwNieuws

/ / Populair