Keiharde kritiek op Hogeschool Utrecht vanwege uitstellen lezingen over de Holocaust
Terechte kritiek of niet?
Je zult het afgelopen weekend wel hebben meegekregen: er zouden op Hogeschool Utrecht een aantal lezingen over de Holocaust worden gegeven, maar die zijn uiteindelijk uitgesteld. Een woordvoerder vertelde daarover:
Wij willen namelijk een diverse en gebalanceerde dialoog faciliteren rond dit onderwerp. We hebben meer tijd nodig om de gebeurtenissen van 7 oktober en daarna in breder perspectief te plaatsen, met ruimte voor uiteenlopende meningen en overtuigingen.
In welk ander perspectief je de Holocaust en de aanslagen van 7 oktober wel zou willen plaatsen blijft onduidelijk, maar dat terzijde. De Pro-Palestijnse actiegroep New Neighbours zag het uitstellen van de lezingen als een overwinning, en daar viel uiteraard half Nederland over: zwichtte de HU hier nou voor een aantal actievoerders? Iedereen boos, Rob Oudkerk vraagt om het aftreden van het bestuur en politici buitelden over elkaar heen op X/Twitter.
Veiligheid in het geding
Al snel gooide de HU het over een andere boeg: het ging niet om activisten of om diversere meningen, maar om de veiligheid:
Hogeschool Utrecht maakt haar eigen afwegingen als het gaat om de inhoud, vorm en uitvoering van haar onderwijs en laat zich niet leiden door belangengroeperingen of activisten. Wij hechten veel belang aan goed onderwijs over de verschrikkingen van de Holocaust en blijven dat ook doen. Deze verschrikkingen kunnen op geen enkele manier verbonden worden aan de huidige spanningen over de oorlog in het Midden-Oosten, dat staat voor ons voorop. De suggestie dat wij onderwijs over de Holocaust verbinden aan de huidige spanningen werpen wij verre van ons.
Wat nou precies de oorzaak is blijft in het midden, maar de imagoschade lijkt al onomkeerbaar te zijn.