Duitse scholieren wilden op school in Neuss de Islamitische sharia invoeren Nieuws
Auteur
Door W. Ortel
op 15/01/2024

Duitse scholieren wilden op school in Neuss de Islamitische sharia invoeren


De politie kwam meteen in actie

Een bizar bericht uit het Duitse Neuss, zo'n 20 kilometer over de grens bij Venlo. Daar wilden vier deels volwassen scholieren de strenge Islamitische sharia invoeren op hun school (Nordstadt), en dat ging vrij ver.

Medeleerlingen werden gedwongen jongens en meisjes te scheiden, docenten werden aangepakt, jonge meisjes moesten gezichtsbedekking gaan dragen en ook bij het schoolzwemmen zouden jongens en meisje strict gescheiden gehouden moeten worden. Het viertal werd echter verrast met een bezoekje van de politie, ook omdat ze de Duitse democratie hiermee afwijzen. Ook de inlichtingendiensten zijn geïnformeerd, evenals de ouders van de jongens.

Leraren en agenten zijn bezorgd

Er wordt gedacht om het programma "Wegweiser", dat de deelstaat Nordrhein-Westfalen gebruikt om geradicaliseerde moslims op het rechte pad te krijgen, in te zetten. Heinz-Peter Meidinger, ere-voorzitter van de Duitse lerarenbond is extreem bezorgd, want volgens hem geldt op sommige scholen het Duitse recht niet meer.

Vlabij, in het Wuppertal, gaan berichten rond over een "shariapolizei", die moslims zou proberen te radicaliseren, en Islamitische jongeren zou controleren op hun gedrag. Politievakbondsbaas Rainer Wendt houdt zijn hart vast: "Bij veel migranten is de sharia thuis meer aanwezig dan de regels van de grondwet.”

De reactie van de school

Lieve schoolgemeenschap,

Om iedereen van onze kant te informeren over de gebeurtenissen die sinds gisteren in de pers zijn gemeld, volgen hier een paar regels:

De vertrouwelijke informatie die in het artikel van de Rheinische Post is gepubliceerd, is op geen enkel moment door interne schoolpersonen doorgegeven, niet door collega's/schoolleiding, leerlingen en medewerkers. Dit staat ook precies zo in het artikel. Wij vinden de publicatie van de details onverantwoordelijk. De weergave binnen het artikel in de Rheinische Post zou kunnen doen vermoeden dat het om een acuut incident gaat - dat is niet zo.

Het gaat in de beschreven voorvallen ook niet primair om een specifiek geval dat opgelost en afgerond zou kunnen worden. Wij nemen in principe - zoals de taak van alle scholen is - de maatschappelijke verantwoordelijkheid van democratische vorming op ons. Streven naar tolerantie en respect is niet alleen onze opdracht, het is onze verklaarde intentie.

Gezien onze vertrouwensvolle samenwerking binnen de schoolgemeenschap staan wij als schoolleiding en lerarenkorps voortdurend in contact met de leerlingen en ouders. We discussiëren en beoordelen ons samenleven en durven en vertrouwen erop, over waargenomen tegenstrijdigheden en verschillen openlijk te spreken. We kijken toe, en door tolerantie en diversiteit permanent in het middelpunt van het samenleven te plaatsen, eisen we van ons allen de bijbehorende grondhouding.

Wij zien school als een spiegel van de samenleving, en daarmee ook van de voortdurende maatschappelijke verandering, die zich in een voortdurend proces van ontwikkeling bevindt en als lerende instelling op de steeds nieuwe uitdagingen adequaat reageert. Met dit doel leggen we contacten met experts, bijvoorbeeld op universitair en trainingsgebied, evenals op overheidsniveau. Voor een interne faculteitsopleiding hebben we een wetenschappelijk expert uitgenodigd over het onderwerp.

Wij zijn blij met iedereen die, net als u, een gedifferentieerde beschouwing van complexe verschijnselen eist.

Ralph Bierfreund
Ute Deckers
Lorenz Gelius-Laudam

/ / Op dit moment bekeken


Meer over
Delen

/ / Reacties