De meest populaire games ooit
Auteur
03/01

De meest populaire games ooit


De kans is groot dat jij er wel van houdt om na een lange dag werken eens lekker een game op te starten. Dan ben je niet de enige, want maar liefst 3 miljard mensen wereldwijd doen dat geregeld. Dat is meer dan een derde van de totale wereldbevolking!

Ook in Nederland is gamen populair. Zo gamet driekwart van de scholieren van 12 t/m 16 jaar wel eens. En ook volwassenen starten steeds vaker een computerspelletje op.

Maar welke games zijn nu het meest populair? En hoe krijgen deze games het voor elkaar om hun populariteit te behouden? In dit artikel zoeken we het voor je uit!

1. Red Dead Redemption

Deze cowboyreeks mag gerust een succes genoemd worden. In 2022 had uitgever Take-Two Interactive namelijk wereldwijd meer dan 70 miljoen games verkocht.

De game heeft dan ook een ijzersterke verhaallijn: in 1911 staat de voormalige outlaw John Marston voor een dilemma. De autoriteiten houden hem weg bij zijn gezin, maar hij zal worden vrijgesproken als hij zijn voormalige bendeleden uitlevert.

Ook de minispelletjes in de casino’s spreken veel mensen aan. Met name Liar’s Dice is favoriet bij veel fans.

2. Grand Theft Auto

Red Dead Redemption valt echter in het niet bij een ander spel van dezelfde studio: er zijn wereldwijd namelijk al meer dan 350 miljoen exemplaren van Grand Theft Auto verkocht.

Grand Theft Auto volgt drie personages, Michael, Franklin en Trevor. Met hen moet je opdrachten uitvoeren van opdrachtgevers om zo te groeien in je criminele carrière. Net als bij Red Dead Redemption waarderen fans de goede verhaallijn.

3. Animal Crossing

Is GTA wat te gewelddadig voor je? Dan is Animal Crossing misschien meer jouw ding. Animal Crossing: New Horizons werd in de eerste weken nadat het spel uitkwam namelijk al 11,77 miljoen keer verkocht. Dat is gemiddeld 1 miljoen keer per dag!

Wat maakt Animal Crossing nu zo leuk? Veel spelers zeggen dat het gewoon zo rustig, en gezellig en vredig is. Op het nieuws horen we vaak nare dingen, en door je hier even van af te sluiten met Animal Crossing laad je weer helemaal op. Je kunt alles op je eigen tempo doen en het spel is gericht op vrolijkheid, rust en structuur.

Wat Animal Crossing bijzonder maakt is dat niet alleen gamers gek zijn op dit spel. Ook mensen die anders nooit gamen zijn eraan verknocht.

4. Super Mario

It’s a-me! Misschien speel jij wel nooit games, maar waarschijnlijk weet je toch wie deze Italiaanse loodgieter is. Mario was voor het eerst te zien in het spel Donkey Kong, dat in 1981 uitkwam. Het concept was simpel: Mario moest Princess Peach redden, en dat door verschillende niveaus te doorlopen, waarbij hij moest rennen, springen, muntjes verzamelen en monsters verslaan.

Meer dan 40 jaar later is Mario hét icoon van Nintendo. Er zijn inmiddels ook andere populaire spellen, zoals Mario Kart en Mario Party.

Wat maakt Mario nu zo geliefd? Er is waarschijnlijk een nostalgische factor. Er is in de afgelopen 40 jaar veel veranderd op het gebied van technologie, maar Mario moet nog steeds Princess Peach redden. Ook zijn de spellen voor zowel beginners als gevorderden leuk. Ze zijn makkelijk te begrijpen, maar er valt toch altijd wat nieuws te ontdekken. En daarnaast is Mario ook gewoon een heel doorsnee personage, net als iedereen.

5. The Sims

Wist je dat The Sims alweer meer dan 20 jaar oud is? We hebben allemaal wel eens The Sims gespeeld. Sommigen ontpoppen zich tot ware binnenhuisarchitecten en bouwen de meest schitterende huizen, anderen bedenken complexe personages en verhaallijnen, en weer andere spelers halen hun genot uit hun Sim laten verdrinken in het zwembad. En na al die jaren doen we dat nog steeds met plezier: The Sims 4 heeft maar liefst 20 miljoen spelers.

Toch kun je je afvragen wat dit spel nu zo populair maakt. Er is immers geen doel om te behalen, of een manier om het spel te winnen. Je kunt het leven van je Sim totaal verpesten, hem of haar vermoorden, huwelijken kapot maken en ga zo maar verder. Maar juist dat is ook de charme van het spel.

Daarbij kun je je eigen dromen en idealen waarmaken via je Sim. Je kunt je Sim vrij makkelijk je droomcarrière laten nastreven, een relatie laten krijgen of meerdere kinderen laten opvoeden. En heb je geen geld meer, dan gebruik je even de cheat motherlode, en er staat 50.000 simdollar op je rekening. Het echte leven is soms natuurlijk een stuk lastiger, en daarom is het juist zo fijn om even weg te dromen bij The Sims.

Wat is jouw favoriete game? Ben jij een homewrecker in The Sims, een nostalgische Mario-fan, of ben jij gek op de complexe verhaallijn van GTA?

/ / Dit wil je niet missen

👉 Handig: volg ons ook op WhatsApp Channels
Delen