Complotgekkies trappen vol in hoax over gecrashte auto tijdens boerenprotest op de A7
Oké, weet je nog, die boerenprotesten eergisteren die leidden tot een flink gecrashte auto? Die crash waar boer Dolf zich bij Renze voor moest verantwoorden, en waarbij hij niet zo lekker uit de verf kwam? Die ophef die ontstond omdat volgens velen de boeren nu echt te ver gingen omdat er levensgevaarlijke situaties ontstonden? Nou, ga er maar effe lekker voor zitten want die hooivork zit volgens sommige Twitteraars nét eventjes iets anders in de steel, en dit is een prima voorbeeld van hoe fake news ontstaat.
Er verscheen gisteren namelijk een bericht dat de bewuste foto helemaal niet tijdens de demonstraties genomen zou zijn, maar dat die van veel eerder is. Een Twitteraar (lees: trollaccount) herkende namelijk naar eigen zeggen zijn leaseauto, waarmee hij eerder dit jaar een motorrijder (buiten zijn schuld om) zou hebben geschept. De tweet werd door velen klakkeloos overgenomen en ging binnen no-time rond op Twitter, Facebook, Telegram en WhatsApp. Deze persoon zou op zoek gaan naar de originele foto's maar ondertussen is zijn account van Twitter verdwenen. Trekt hij zijn keutel terug of spelen er hogere machten met zijn privé? Spookyyyy!
Waar meneer echter de fout in ging is dat hij vertelde dat zijn crash in februari plaatsvond. Kan natuurlijk, maar als je goed kijkt zie je vrij snel dat dat dan niet deze foto is geweest. Ooit al eens volbegroeide struiken en agenten zonder jas gezien in februari? Precies. Gelukkig waren er dan ook mensen die dat wél inzagen. Hoe dan ook, het bleek voldoende voer voor complottheoristen die op Twitter helemaal losgingen en de foto's met iedereen en zijn moeder deelden. Toch wel weer een mooi voorbeeld van hoe je met één trollaccount en een goedgeplaatst tweetje de hele boerenbeweging in gang brengt...
Update: het bedrijf in kwestie heeft ook gereageerd en bevestigt dat het ongeluk daadwerkelijk is gebeurd en dat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele bewerkingen van de foto.