College voor de Rechten van de Mens bepaalt: transgender mét penis mag gewoon de dameskleedkamer in
Het afgelopen jaar was voor de hele genderdiscussie niet de makkelijkste. Inmiddels kun je kiezen uit 100 genders, zijn transgenders de normaalste zaak van de wereld en is het belangrijker hoe je je voelt dan welk lichaam je hebt. Toch wel bizar, want twee jaar geleden lachte de hele wereld Emile Ratelband uit omdat hij zich 20 jaar jonger identificeerde dan hij daadwerkelijk was. Nog steeds eigenlijk, maar de kans is groot dat dit over een jaar of wat ook doodnormaal gaat zijn...
Hoe dan ook, er was eerder dit jaar een transvrouw die nog geen geslachtsoperatie had gehad (oftewel: het klokkenspel was nog aanwezig) die gebruik wilde maken van de dameskleedkamer bij een sportschool van Big Gym. Mocht niet, want zij vonden dat vrouwen niet geconfronteerd hoeven worden met een penis. Kunnen vrouwen om diverse redenen aanstoot aan nemen, zij het om persoonlijke of om geloofsovertuigingen. Wel boden zij de vrouw alternatieven aan: thuis omkleden, omkleden op het damestoilet of zelfs in het personeelshok.
Ging ze niet me akkoord, want dat was niet gelijkwaardig. Wat wel gelijkwaardig was? Een genderneutrale kleedruimte, maar dat was volgens de sportschool financieel én bouwkundig niet haalbaar. Gebed zonder eind, en dus legde de vrouw de kwestie voor aan het (overigens niet juridisch bindende) College voor de Rechten van de Mens.
Zij stelden de vrouw in het gelijk: want er werd onderscheid gemaakt op basis van het geslacht. Discriminatie dus.
De sportschool heeft de vrouw de toegang tot de dameskleedkamer geweigerd omdat zij transvrouw is met de fysieke kenmerken van een man. Door rechtstreeks te verwijzen naar het geslacht van de vrouw, is er sprake van direct onderscheid. Zij wordt namelijk vanwege haar geslacht op een andere manier behandeld dan een ander. [...] Het College concludeert dat BigGym B.V. jegens de vrouw verboden direct onderscheid op grond van geslacht heeft gemaakt door haar de toegang tot de dameskleedkamer te weigeren.
Houdt dat in dat wij als man in het vervolg ook gewoon de dameskleedkamer in kunnen wandelen? Dat weigeren is toch weer onderscheid maken op basis van geslacht, of ligt dat dan weer anders? Moeilijk allemaal hoor. In de basis verandert de uitspraak overigens niets omdat deze niet bindend is, maar had deze vrouw het voor zichzelf niet gewoon stukken makkelijker gemaakt als ze zich gewoon even op het toilet of thuis had omgekleed? De situatie op de sportschool lijkt ons er niet gezelliger op geworden...
Maar zoals altijd weten jullie het het best, dus zeg het maar. Terechte uitspraak of niet? Laat het weten in de poll! De volledige uitspraak is overigens hier terug te lezen.