NFT-gekte: digitale tekening wordt verkocht voor $69.000.000
Jep, je leest het goed: iemand heeft 69 miljoen dollar (!) voor een digitale tekening betaald online. Het gaat om een afbeelding van een digitale artiest Mike Winkelmann, nickname Beeple, die al héél wat jaren digitale kunst maakt en inmiddels een grote fanbase heeft opgebouwd. Hier en daar verkocht hij wel eens wat voor een dollar of honderd, maar veel meer dan dat was het niet.
Totdat hij besloot zijn tekeningen als NFT te gaan verkopen, wat staat voor een non-fungible token. Een unieke, niet te kopiëren of te verwijderen, overdraagbare token die steeds meer als verzamelobject wordt gezien. Zie het als de sleutel tot het eigendom van een digitaal object dat alleen jij hebt. Digitaal certificaatje zeg maar. Het is gebaseerd op dezelfde techniek als Bitcoin, maar dan (vaak) op het Ethereum blockchain-netwerk.
Dit is 'm dan...
Het werkje is een collage van zijn 5000 eerste afbeeldingen die hij maakte de afgelopen 13 jaar.
Ook te koop als NFT: de eerste Tweet
De laatste maanden zijn NFT's steeds vaker in het nieuws, vooral omdat allerlei celebrities erop duiken. Zo is onlangs nog de allereerste Tweet door Twitteroprichter Jack Dorsey te koop aangeboden. Huidige bod: 2.500.000 dollar van Justin Sun, oprichter van het cryptocurrency-platform TRON. Hij betaalde overigens ook 4.5 miljoen voor een lunch met Warren Buffet in 2019, dus geldzorgen heeft de beste man waarschijnlijk niet. 😁
Ook miljonair Mark Cuban heeft zijn interesse in NFT's uitgesproken onlangs, na de veiling van de tekening van Mike Winkelmann, waardoor de interesse in NFT's alleen maar groter is geworden.
“If this was 1995 again, coming up with these types of applications, I’d be going nuts,”
Nyan Cat meme: 600.000 dollar
Onlangs verkocht digitaal kunstenaar Chris Torres een NFT van zijn creatie Nyan Cat uit 2011 (wie kent 'm niet) voor 300 ETH, wat op dit moment ongeveer € 450.000 waard is.
Nyan nyan nyan nyan nyan nyan nyan nyan nyan nyan nyan nyan! 🎵🎶
Eerste Tweet van Skoften: 69.000 euro
De Tweet die je wist dat te koop zou komen: onze allereerste tweet op ons eigen account is vanaf nu ook gewoon te koop en kan van jou worden. Van jou alleen. Stamt uit 2009, heeft dus lekker gerijpt in de digitale wereld en is als wijn; hoe ouder hoe beter. Buitenkans dus. Bieden kan hier! 😎
NFT-marktplaatsen
Er zijn inmiddels een flink aantal online platforms waar je allerlei digitale objecten kan kopen en verkopen. Bij Valuables by Cent kan je dus Tweets verpatsen, maar bij sites als OpenSea kan je allerlei soorten en maten digitale objecten verhandelen. Zelfs het 255-jaar oude veilinghuis Christie's is op de digitale trein gesprongen en biedt dus online veilingen van digitale kunstwerken aan.
Kopen & verkopen
Op dit moment worden NFT's voornamelijk gecreëerd op de blockchains Ethereum (ETH) en World Asset eXchange (WAX). In beide gevallen moet je zorgen dat je over de desbetreffende coins beschikt om de NFT mee te betalen, of wallet om ze in te ontvangen. Een wallet aanmaken doe je gratis via MyEtherWallet (web) of de app MetaMask.
Ethereum kopen doe je snel en veilig via een bekende Exchange met iDeal zoals Binance, Bitvavo of Litebit. Hierna kan je ze via het desbetreffende platform versturen naar je eigen wallet en hops, handelen maar!