Er is ook 'goed nieuws': aantal kankerdiagnoses tijdens coronacrisis sterk gedaald
Kanker is superkut en elke daling in het aantal patiënten is een feestje waard. Dik partytime dus, want in 2020 werden er veel minder kankerdiagnoses gesteld dan in het jaar ervoor (op een bepaalde vorm van huidkanker na, that is). 4.000 patiënten minder maar liefst. Awesome!
Of ligt het aan het feit dat er dankzij het coronavirus gewoon veel minder mensen naar de huisarts gingen, bevolkingsonderzoeken voor borstkanker stil kwamen te liggen, de zorg werd afgeschaald en kun je er nu op wachten dat de overlevingskans van de mensen die het achteraf wél blijken te hebben nu veel kleiner is?
Nou, dat dus. Want alhoewel de achterstand die in het voorjaar van 2020 door de pandemie ontstond in de zomer wel weer zo'n beetje was weggewerkt zijn er een heleboel mensen niet naar de dokter gegaan die dat wel hadden moeten doen. Het IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) vermoedt dan ook dat de vertraging van kankerdiagnoses, en daardoor het uitblijven van behandeling, ertoe kan leiden dat de tumoren die er wél zijn stukken groter en flink moeilijker te behandelen zijn.
Of dat effect zal optreden en welke gevolgen dat heeft voor de kwaliteit van leven en kans op overleven, wordt door IKNL samen met andere onderzoekers, zorgverleners en vertegenwoordigers van patiënten onderzocht.
Nou, laat dat feestje nog maar effe zitten dan. Weer een gevalletje 'maatregelen erger dan de kwaal'?