Dag van de Privacy: zo komen de techreuzen steeds meer over je te weten
Je kent het wel. Je Googlet ÉÉN KEER op een nieuwe buttplug (voor een vriend natuurlijk) en verdomd, vanaf dat moment staan alle websites die je bezoekt ineens bommetjevol met enorme units. De een nog meer in de aanbieding dan de ander. Hoe dan!?
Het antwoord is eigenlijk relatief simpel, want grote bedrijven weten véél meer over jou en jouw gegevens dan je denkt, een aangezien het vandaag de Dag van de Privacy is nemen we je effe aan het handje mee om te laten zien hoe dat werkt.
Na één websitebezoek
Je bezoekt een website. Doen we allemaal dagelijks meerdere keren, kind kan de was doen. Echter stuur je daarbij (normaal gesproken) altijd je IP-adres mee en hop: je locatie. Oké, niet op de meter nauwkeurig, maar toch. Ook maak je via je browser al het een en ander bekend over jezelf. Je locatie, broswer, provider, besturingssysteem en nog veel meer. Kijk bijvoorbeeld maar eens op deze pagina. Best veel, dachten wij.
De kans is daarna belachelijk groot dat je wordt gevraagd of er cookies opgeslagen mogen worden. En nog een keer. En nog een keer. En nog een keer. Da's meestal niet zo'n punt overigens, want veel cookies zijn bedoeld om de site fatsoenlijk te laten werken, maar sommige pagina's slaan daar werkelijk álles in op. Waar je met je muis naartoe beweegt, hoe vaak je ergens klikt, hoe lang je op bepaalde pagina's blijft hangen, noem maar op. Genoeg informatie om, bijvoorbeeld in een webshop, je interesse redelijk uit te kunnen peilen. Het begin van je profiel is er!
Accountje aanmaken
Uiteraard creëer je daarna een account want je wil toch kunnen tweeten, de foto's van de hond van je buurman kunnen zien of simpelweg een bestelling doen. Hoppetaa; je naam, e-mailadres en fysieke adres zijn ook bekend! Nu zullen de meeste websites daar niet direct wat mee doen, maar wie zegt dat er niet ergens een corrupte medewerker zit die die data doorverkoopt, of wie zegt dat er geen enorm datalek ontstaat waardoor al jouw gegevens op straat liggen? Duimen maar 🤞
Sitegebruik
Nu is de shit echt aan, want nadat je op de site bent gekomen en je een account hebt ga je de site écht fatsoenlijk gebruiken. Oftewel, op je interesses zoeken, dingen aanklikken, interactie met gebruikers en bedrijven en zoals je al eerder hebt gelezen: ALLES wordt opgeslagen waardoor je profiel steeds completer wordt. Klik twee keer op de pagina van een kledingwinkel en ta-daah: de helft van de advertenties die je te zien krijgt zijn ineens voor kleding.
Nu is dat allemaal tot daar aan toe, maar dankzij tracking houden de techreuzen je ook buiten hun eigen pagina's in de gaten. Oftewel, ome Zuckerberg en tante Google weten ook heus wel waar jij je boodschappen doet.
The Dark Web: Rats & Slaves
Allemaal leuk en aardig dat privacy gedoe, maar als je geen gekke dingen doet dan valt het allemaal wel mee toch? Mwah, daar zou je na het kijken van deze docu wel eens anders over kunnen denken. Data = informatie en informatie = geld waard.
Zo kun je het Dark Web superhandige 'pakketjes' kopen waarmee je jezelf toegang tot pc's van anderen verschaft, de zogenaamde Slaves. Je koopt dus een gehackte computer waarna je zelf kunt beslissen wat je met zijn of haar pc doet. Trek je er allerlei confronterend privémateriaal vanaf waarmee je iemand kunt chanteren of installeer je wat ransomware waardoor de persoon eerst moet betalen voordat 'ie weer de controle terugkrijgt.
Check deze docu en laat jezelf verbazen 👇
Skoften <3 privacy
Overigens doen wij niks met je data. Gewoon, zodat je het effe weet. Als je erom vraagt sturen we je nieuwsbrieven (zo niet dan niet) en uiteraard word je gemaild als er iets is met je account. Logisch. Verder ben je bij ons helemaal veilig en dat geldt natuurlijk ook voor een heeeeeeleboel andere sites. Echter zijn er toch voorbeelden genoeg waarbij alles op straat kwam te liggen (Cambridge Analytica, GGD, je huisarts) dus pas een beetje op met wat je online doet en plemp niet alles klakkeloos op Facebook. Klein beetje gezond verstand gebruiken is nooit verkeerd.
Overigens kun je op haveibeenpwned kijken of jouw data gelekt is. Altijd handig.