Bitcoin is weer alive and kicking, heb jij al wat munten ingeslagen?
De Bitcoin, je weet wel, dat digitale muntje wat in 2008 bedacht is door ene Satoshi Nakamoto, nog geen 3 dollarcent (!) waard was op dat moment, maar in 2017 door het dak ging (FOMO) en de 20.000 dollar aantikte, leek de afgelopen tijd niet echt meer op het vizier bij de meeste mensen. Ook in de media werd er nog maar weinig aandacht aan besteed, terwijl er in 2017 bijna dagelijks over werd bericht. Hij daalde na zijn "All Time High" dan ook naar iets meer dan 3.000 dollar en veel mensen verkochten hun voorraad munten (want paniek enzo).
Positieve ontwikkelingen
Ondertussen gingen de ontwikkelingen aan de achterkant gewoon door, werden er veel exchanges ontwikkeld en verbeterd en heeft ook het grote PayPal crypto omarmd door het kopen en verkopen hiervan mogelijk te maken. Waar je voorheen alleen munten kon kopen met je creditcard of buitenlandse exchanges, kan je dit nu dus simpel doen met iDeal, op zowel de grote buitenlandse platformen zoals Binance en KuCoin, maar ook op Nederlandse bedrijven als Bitvavo en Litebit.
Sinds kort is het ook vereist dat de Nederlandse handelsplatformen zich registreren bij De Nederlandse Bank, wat de regulering natuurlijk weer ten goede komt. Platformen zoals Bitvavo, Litebit en AnycoinDirect hebben deze licentie inmiddels allemaal op orde en dus kun je daar veilig je munten verhandelen.
Nieuw record
Afgelopen week verscheen de Bitcoin weer vaker in het nieuws omdat hij sinds maart weer lekker op dreef was en van 5.000 naar ruim 19.000 steeg. Een nieuw record was even héél dichtbij, maar door een flinke correctie daalde de waarde toch weer naar de 17.000 dollar. De reden van deze bizarre stijging lijkt een gevolg te zijn van enerzijds de coronacrisis en anderzijds investeringen van institutionele beleggers en bedrijven die steeds meer toenemen.
Het verloop tot nu toe
Altcoins
Tijdens de enorme bull run in 2017 schoten de alt coins zoals Ripple (XRP), Stellar (XLM), Cardana (ADA) en Litecoin (LTC) ook door het dak. Het was niet gek als de waarde honderden of soms duizenden procenten steeg. Zo was XRP in december 2017 nog rond de 20 cent, terwijl hij enkele weken later in januari meer dan 3 dollar waard was. Dat is een stijging van 1500%. XVG (Verge) ging nog iets harder en steeg zelfs meer dan 4000% 😮.
Afgelopen maanden lijken de altcoins, waar er inmiddels al ruim 3000 van zijn, niet dezelfde stijging mee te maken als Bitcoin. Een reden kan zijn dat de meeste munten inmiddels niet meer zo afhankelijk zijn van Bitcoin en ook vrij simpel los gekocht en verkocht kunnen worden. De verwachting is dan ook dat de kans klein is dat een "alt season" zich niet op dezelfde manier zal herhalen als in 2017/2018. Maar goed, je weet het natuurlijk nooit...
Up up up up 🚀
Down down down 📉
De toekomst van Bitcoin
Die weten we natuurlijk niet, maar er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat de Bitcoin niet meer weg gaat. Het blijft feitelijk een "waardeloos" ding, maar door de schaarste en hoeveelheid vraag zal er altijd een prijskaartje aan blijven hangen. En hoe minder er van beschikbaar is, hoe hoger die prijs. Het is dan ook niet voor niets dat de Bitcoin het nieuwe digitale goud wordt genoemd.
Er zijn uiteraard veel voorspellingen gedaan over de prijs, zowel door fanatieke aanhangers als zogenaamde financiële experts. Eén van de bekendste is die van John McAfee (ja, die van de antivirus software); hij riep in 2017 dat de Bitcoin in 2020 1.000.000 dollar zou zijn en als dat niet gebeurde "he would eat his dick". Andere voorspellingen lopen uiteen van 50.000 tot 700.000 dollar.
Nou, eet smakelijk John! 🤣
Adoptie
Wat de prijs ook zal worden, één ding is in ieder geval belangrijk voor het voortbestaan: adoptie. Hoe meer bedrijven en mensen er gebruik van gaan en kunnen maken, hoe groter de kans is dat de prijs zal oplopen. Maar dan moet het ook laagdrempeliger zijn om ermee te kunnen betalen. Dit is nog steeds niet echt het geval omdat transacties soms best duur en traag kunnen verlopen. Even snel iets aftikken met je Bitcoins is nog niet altijd een optie. De hoop is daarom ook gericht op het Lightning Network wat dit probleem deels moet oplossen.
Eén ding is wel zeker: er zijn mensen die jaren geleden hun Bitcoins verkocht hebben die daar nu waarschijnlijk goed van balen, zoals Greg...
Gregs Bitcoins waren nu bijna 30 miljoen dollar waard ;-)
Veilig kopen en verkopen
Zoals we eerder aangaven kun je tegenwoordig dus vrij simpel en veilig bij Nederlandse platforms je digitale munten kopen en verkopen zoals Bitvavo en Litebit. Protip: doe het niet met geld dat je niet kan missen. Heb je nog wel een goedgevulde sok en je hebt het geduld dan zou het best een slimme investering kunnen zijn.