Dag van het Internet: deze 13 dingen deden we vroeger gewoooon offline Fun
Auteur
Door W. Ortel
op 29/10/2020

Dag van het Internet: deze 13 dingen deden we vroeger gewoooon offline


Het is vandaag de dag van het internet, hoera! Gefeliciteerd allemaal, want het #internet is absoluut niet meer uit onze levens weg te denken. Na het opstaan even het nieuws checken, onderweg naar je werk via Spotify een muziekje luisteren, in de pauze *kuch* even je social media checken en 's avonds even Netflix kijken: allemaal doodnormaal tegenwoordig.

Een heleboel van die dingen gingen vroeger toch echt heel anders: toen wás er namelijk nog gewoonweg geen internet, al bestond het principe al sinds de jaren '60. Wist je dat de eerste aansluiting in Nederland op 17 november 1988 gerealiseerd werd? Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica was de eerste gelukkige. Tegenwoordig knallen we tot 1 Gbit/s het web over, maar in 1999 moest je voor een 1 Mbit-verbinding bij het net opgerichte XS4all maar liefst 99 gulden per maand betalen. Oh, plus nog even de aansluitkosten van 650 piek.

Tegenwoordig zijn er 1,24 miljard websites, zijn we met ruim 4 miljard internetgebruikers en is e-mail nog steeds het meestgebruikte dingetje op het web.

Geen idee waar we het over hebben? Check deze 10 dingen die we vroeger toch echt offline deden want de meeste daarvan zul je wel herkennen.

1. Shoppen

Ondanks dat de meeste mensen nog steeds naar een fysieke winkel gaan om bijvoorbeeld hun dagelijkse boodschappen te kopen, groeit het aandeel van online shoppers aanzienlijk. Waar vroeger 85% van elke Euro aan traditionele retail werd uitgegeven, hebben webshops dankzij de eerste lockdown van dit jaar 55% meer omzet geboekt dan een jaar geleden. Bedankt coronavirus. 

Kun je je nog herinneren dat je een ouderwets middagje de stad in ging om wat kleding, cd's of een nieuwe telefoon te kopen? Tegenwoordig voelt het als een hele opgave, maar toen kon je simpelweg niet anders.

P.s. de grootste reden voor mensen om tegenwoordig online te kopen? Het ontwijken van mensen. Ja, serieus.

2. Onze geldzaken

Effe inloggen, geld van de ene naar de andere rekening oversluizen, even een rekening betalen en nog even een periodieke overboeking fixen: allemaal dingen die je tegenwoordig binnen een paar minuten op je telefoon kunt regelen. Stond je pa vroeger een cheque uit te schrijven bij de supermarkt, tegenwoordig bliep je even met je smartphone langs een betaalautomaat en klaar. Wanneer ben jij voor het laatst bij een bank geweest?

3. Daten

Daadwerkelijk naar een kroeg of discotheek moeten om iemand te fixen? Een gesprek moeten aanknopen in de hoop dat die ander jou ook wel ziet zitten? Nu niet meer hoor, je swipet je gewoon helemaal de rambam en voor je het weet heb je weer een nieuwe date. Makkelijker, maar of het ook daadwerkelijk leuker is...

4. Communiceren

Effe iemand appen, een mailtje sturen of chatten via een van de honderdmiljoenmiljard verschillende apps: elkaar bereiken is een makkie. Vroegâh moest je met pen en papier in de weer om je nieuwe vlam een liefdesbrief te sturen, maar tegenwoordig knal je een paar emoji's haar kant op en klaar. Ging je weg? Dan vertelde je je ouders hoe laat je ONGEVEER thuis zou zijn en daar moesten ze het maar mee doen. Heerlijk.

5. TV kijken

Steeds minder jongeren kijken ouderwetse, lineare tv. Waarom zou je, als je ook via Netflix, Videoland, Disney+ en YouTube je eigen avondje schermkijken samen kunt stellen? Snappen we best. Een aantal programma's (zoals het Journaal en Wie is de Mol) wordt nog goed bekeken, maar kijkcijfers zoals 20 jaar geleden lijken niet meer te bestaan. 

Tenzij er een pandemie uitbreekt en heel Nederland braaf voor hun tv kruipt om naar Rutte te luisteren.

6. Muziek luisteren

Oh, de zoete herinnering aan een hele zaterdag doorbrengen in de cd-zaak... Verschillende cd's luisteren, advies vragen aan de medewerker en aan het eind van de dag apetrots met je 2 of 3 cd's naar huis om ze daar te gaan zitten luisteren terwijl je de boekjes aan het uitpluizen was, geniaal. Nu zet je Spotify aan en is een nummer binnen 10 seconden niet tof dan is de next-knop nooit ver weg.

7. Tickets kopen & verkopen

Kwam je favoriete artiest naar Nederland? Dan ging je de hele nacht voor het Postkantoor liggen om de volgende ochtend als eerste aan de beurt te zijn om kaarten te kopen. Een slaapzak en een fles drank om jezelf warm te houden, vaak lag je er met meerdere mensen te wachten dus het was nog gezellig ook. Toch echt stukken leuker dan inloggen en uit een virtuele wachtrij gepleurd worden omdat de server er weer eens uit ligt.

Mis je je kaartje? Dan kun je woekerprijzen betalen op louche ticketsites.

8. Spelletjes

Supervet natuurlijk, vanaf je luie stoel mensen van over de hele wereld afknallen in de nieuwste Call of Duty, maar multiplayergames deed je vroeger gewoon op de bank. Met een speciale attachment 4 controllers aan je Super Nintendo en de hele nacht Mario Karten... nice! De echte freaks deden zelfs compleet analoge spellen. Monopoly, iemand?

9. Informatie opzoeken

Opzoeken hoe laat de bus vertrekt? Daarvoor had je een speciaal OV-boekje. Een telefoonnummer? Die haalde je uit het telefoonboek. Zocht je een bedrijf in de buurt? De Gouden Gids to the rescue. Voor de echt informatieve zaken des levens was er altijd de encyclopedie. Jeweetwel, die 26-delige serie boeken bij je ouders bovenop de kast. Tegenwoordig is het 3.4 seconden Googlen en je hebt het antwoord...

10. De weg zoeken

Het eeuwige gekloot met die veel te grote uitklapbare kaarten om via de Autoroute du soleil op je eindbestemming te komen. Tegenwoordig slinger je Google Maps aan en de rest gaat zo goed als vanzelf, maar vroeger was je moeder vaak de klos die met haar enorme richtingsgevoel nog wel eens voor de toeristische route koos.

11. Kaartjes versturen

De hoogtijdagen van Valentijnsdag, verjaardag en Kerstmis liggen al een tijdje achter ons. Klein voorbeeld: in 2005 verstuurden we met z'n allen nog 200 miljoen kerstkaarten. In 2015 waren dit er nog slechts 115 miljoen en twee jaar later waren dit er nog maar 85 miljoen. Neem jij nog de moeite om ergens naartoe te gaan om een kaart uit te zoeken, postzegels te kopen, een leuk berichtje op te schrijven en een dichtstbijzijnd postkantoor of brievenbus op te zoeken?

Nu klik je 2x op een website, copy paste een leuke verjaardagswens en rekent de boel met je bank-app af. Maximaal 5 minuutjes werk en je kunt weer verder met je (online) leven.

12. Solliciteren en/of werk zoeken

Jezelf met een gezonde portie tegenzin naar een uitzendbureau slepen om een nieuwe (vakantie)baan te vinden gebeurt tegenwoordig ook minder en minder. Gewoon even ergens digitaal je C.V. droppen, via een formuliertje online op een vacature reageren en je eerste sollicitatiegesprek gewoon vanuit huis doen. 

Oh ja, of je ook meteen even een voorstelvideo van jezelf kunt opsturen zodat men kan zien wat voor vlees in de kuip hebben. Scheelt toch weer een boel onnodige tripjes heen en weer!

13. Influencen

Weet je nog, die prachtige tijd dat je door de straten liep en aan iedereen vertelde wat je had gegeten, wat je die dag had gedaan en hoe fijn je vakantie wel niet was? Nee precies, want vroegâh waren er geen influencers. Met stip het meest kansloze "beroep" van de afgelopen -tig decennia.

/ / Op dit moment bekeken


Meer over
Delen

/ / Reacties