Kan er ook nog wel bij: horrorschimmel uit Hong Kong ook in Nederland aangetroffen Nieuws
Auteur
26/10/2020

Kan er ook nog wel bij: horrorschimmel uit Hong Kong ook in Nederland aangetroffen


Ah gezellig, dat kan er in 2020 nog wel bij: een schimmel met een sterftecijfer van zo'n 30 tot 60 procent als je een infectie oploopt. Het kreng is dodelijk omdat deze bloedvergiftiging veroorzaakt en de schimmel lust antibiotica als ontbijt. De Candida Auris, zoals het uiterst gezellige ding heet, is in Hong Kong dit jaar bij 136 mensen aangetroffen. Even ter vergelijking: in heel 2019 ging het om 20 gevallen. Uh-oh.

Nu zou je zeggen: ver-van-mijn-bed-show. Echter hoorden we dat mensen aan het begin van dit jaar ook over een bepaald virus zeggen, en daarbij is het inmiddels ook bekend dat er al één Nederlander geïnfecteerd is geraakt. Die patiënt is meteen in isolatie gezet en heeft het overleefd, maar hey, in dit jaar kan alles dus wie zegt dat die schimmelpleuris hier straks ook niet uitbreekt?

Candida Auris heeft in meerdere landen al vaker voor chaos gezorgd, aldus microbioloog Ferry Hagen, die al jaren onderzoek naar de superschimmel doet:

"In Londen is een hele afdeling gesloopt omdat het ziekenhuis de schimmel daar niet onder controle kreeg. Achteraf bleek de schimmel te zitten op de oormeters waarmee temperatuur werd gemeten. Die werden steeds niet goed schoongemaakt."
...
"De schimmel overleeft op medische materialen. Er zijn zelfs gevallen bekend dat de schimmel drie jaar op de huid van een persoon heeft gezeten." (Bron: rtlnieuws.nl)

Jup. We're screwed.

Zo zou je je ertegen kunnen beschermen

/ / Vandaag ook veel bekeken

👀 Gezocht: parttime webredacteur die het (nog) beter kan dan wij. Heb je tijd over? Stuur ons een mailtje.
Meer over
Delen

/ / Reacties